Waarom dragen?

Wat is er zo fijn aan dragen?

Je hebt ongetwijfeld weleens een ouder gezien met een kleintje in een draagdoek of draagzak! Het dragen van je kindje is naast praktisch ook ontzettend fijn voor zowel ouder als kind.

Waarom zou je dragen?

Dragen zorgt voor een fijne en goede hechting tussen ouder en kind. Dit komt omdat je kindje dichtbij je is, en een geborgen gevoel heeft. Ze hoeven niet te roepen vanuit een ver bedje, want je bent tenslotte in de buurt. Dit zorgt ook voor minder stresshormoon, en een rustigere baby. Stresshormonen komen vrij als kinderen huilen. Dit is een normaal proces, en je verlaagt de stress door je kindje te kalmeren. Bij adoptiekinderen die maandenlang zonder liefdevolle ouders opgegroeid zijn geweest, en dus niet getroost, of gekalmeerd, kan hersenschade ontstaan door het hoge cortisol (stresshormoon) en heeft dit gevolgen voor de verdere ontwikkeling. Kortom, het is dus ook nog eens goed voor een gezonde hersenontwikkeling ze dichtbij te dragen.

Verder is dragen een praktische manier van vervoeren . De kinderwagens van tegenwoordig zijn ontzettend goed ontwikkeld, dat ze ideaal meegaan in je auto. Toch is het gebruik van een doek of zak zoveel sneller, dan een kinderwagen uitklappen. Daarnaast is in een winkel en wagen minder prettig manoeuvreren. Maar er is meer positiefs aan dragen onderweg. Als kindjes opgroeien, gaan ze de wereld ontdekken. Ik zie veel kinderwagens, en mijn verleiding is altijd even in de wagenbak te kijken. Maar ik stel me dan toch weer even voor hoe dat moet zijn voor een kindje, wat op het ruggetje ligt, en dus niet kan wegduiken, als de prikkels te veel worden.

In een draagdoek kan je kindje heerlijk in slaap vallen en zich zo afschermen tegen prikkels van buitenaf. Het heeft dus meerdere voordelen!

Waar let je op bij het dragen?

Dragen is het verstandigst met een ergonomisch systeem. Daarmee bedoel ik dat de ergonomie van de baby en de ouder gewaarborgd word! Het hoort voor beide fijn te zijn, en geen klachten op te leveren.

Je hebt meerdere opties om te dragen:

 

 

 

Per systeem heeft het voor en nadelen uiteraard.

Een rekbare doek is erg fijn om mee te beginnen, en fijn voor in huis. Het mooie is dat je met een rekbare doek vooraf knoopt, en daarna je kindje erin kan doen. Het nadeel is dat het sneller zwaar kan voelen, en dat je maar 1 manier hebt om je kindje te dragen. Niet geschikt voor rugdragen, en warmer door de meerdere lagen.

 

 

Een draagsysteem is veelzijdig, en word vaak als makkelijker gezien. Toch is het niet perse makkelijker, maar multi inzetbaar. Bij de meeste systemen heb je 2 gespen waar je de drager mee vastzet. Je kan vaak de nog allerlei standen verstellen, zodat het comfortabel zit.

Nadeel: Niet elke draagzak past, je moet als je met je partner deelt, de verstel mogelijkheden steeds opnieuw stellen, en vaak komen draagzakken in meerdere maten.

Bij alle systemen is het aan te raden een consult te doen. Als opgeleide draagconsulente leer je de systemen veilig te gebruiken, en de juiste manier van knopen aan te leren bij anderen. Filmpjes op internet doen ook veel, maar laten ook nog wel eens een onjuiste manier zien bij een bepaald systeem. Ook is een consult aan te raden als je nog niet weet welk systeem bij je gaat passen.

Zie de prijzen voor mogelijkheden aan draagconsulten 😉 Een geweven doek is het meest veelzijdig. Hier draag je mee op je buik, maar ook op je heup, of je rug. Dit vraagt meerdere knooptechnieken, maar dat is te leren. Een standaard doek is maat 6, van ongeveer 4,6 meter. Je hebt ze in allerlei verschillende materialen, zoals katoen, maar ook met wol, zijde of linnen. Om te beginnen is een doek van katoen prima! Het nadeel, je moet het leren knopen, en doe je deels met je kindje erin.

 

Kortom, genoeg te lezen, en vinden over dragen! Ik help je graag op weg, met het juiste systeem, of het afstellen van je doek of drager die je al in bezit hebt!

 

Wil je meer info? Neem contact met mij op of bestel een consult!

× Whatsapp mij